Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie

dinsdag 27 september 2022

19:30 - 21:07
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Raadslid Suzan Hermans

Uitzending

Agendapunten

  1. A
    ONDERDEEL A: VASTE AGENDAPUNTEN
  2. A.1
    Opening en korte uitleg door de voorzitter
  3. A.2

    De portefeuillehouders worden in de gelegenheid worden gesteld om de raads- en burgercommissieleden mondeling bij te praten over actuele zaken i.r.t. de gemeenschappelijke regelingen. Tevens worden de raads- en burgercommissieleden in de gelegenheid gesteld om (bestuurlijke) vragen te stellen aan de portefeuillehouder.

  4. A.3
    Spreekrecht
  5. A.4

  6. B
    ONDERDEEL B: AGENDAPUNTEN TER ADVISERING
  7. B.5

    Omnibuzz is voor de Limburgse gemeenten de uitvoeringsorganisatie voor het vraagafhankelijk Wmo-vervoer. Het algemeen bestuur (AB) van Omnibuzz heeft op 6 juli 2022 ingestemd met het omzetten van de afrekensystematiek van het vervoer voor de gemeenten van zones naar kilometers met ingang van 1 januari 2023. Ook heeft het AB ingestemd met een nieuwe afrekensystematiek van de beheerskosten voor de gemeenten met ingang van 1 januari 2023, namelijk indirecte vervoerskosten op basis van het aantal ritten en overheadkosten op basis van het aantal inwoners. Dit vraagt om een wijziging van artikel 18 in de gemeenschappelijke regeling (GR) Omnibuzz. Het AB heeft daarom besloten de besluitvorming hiertoe in gang te zetten door het concept wijzigingsvoorstel met alle Omnibuzz-gemeenten te delen. De gemeenteraden kunnen daarop een zienswijze bij het dagelijks bestuur (DB) van Omnibuzz indienen.


    Het college stelt de gemeenteraad voor de inhoudelijke zienswijze op het besluit tot wijziging van de afrekensystematiek van gemeenschappelijke regeling Omnibuzz vast te stellen.

  8. B.6

    Maasbree heeft een toekomstvisie opgesteld met als titel ‘Versterken, verbinden, vergroenen’. Deze visie is besproken in het dorp en tevens gedeeld met de gemeente. Een heel belangrijk thema van de toekomstvisie is het versterken van de Hartlijn van het dorp. Een van de pleinachtige ontmoetingsruimtes aan de Hartlijn is het gebied nabij café De Pool, De Vermaekerij en de gronden van Werts en Gommans. Het dorp wil hier een prettig verblijfs- en ontmoetingsgebied van maken: het Laefplein. Op basis van facilitering van de gemeente middels externe expertise heeft een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het dorpsoverleg en stakeholders in het gebied, een gebiedsvisie opgesteld voor het Laefplein. Het doel van deze gebiedsvisie is om een kwalitatief hoogwaardig woon- en verblijfsgebied te creëren dat bijdraagt aan de Hartlijn van Maasbree. De ontwikkelwensen van de verschillende stakeholders zijn meegenomen in deze visie, waardoor samenhang in het ontwerp van het Laefplein op zowel gebouw- als inrichtingsniveau wordt bereikt. Het college heeft zowel op de gebiedsvisie Laefplein als op de individuele plannen voor de woningbouw gereageerd dat zij zich kan vinden in de ambitie en hoofdlijnen van de plannen. De woningbouwplannen worden nu verder uitgewerkt. Het streven is om in het najaar de starten met een ontwerp voor de openbare ruimte van het Laefplein. Nadrukkelijk wordt gewezen op het feit dat het een totaalplan is. Woningbouw en openbare ruimte moeten parallel aan elkaar en in samenhang met elkaar ontwikkeld worden.


    Het college stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 150.000,- voor de ontwerpfase van het project Laefplein te Maasbree en dit krediet te dekken uit de algemene reserve.

  9. B.7

    Het college heeft eerder besloten op basis van een principeverzoek de principemedewerking te verlenen aan een herziening van het Omgevingsplan Kwistbeek waarbij de bestaande bedrijfswoningen, gelegen aan de Baarloseweg 50 en 50a te Helden de aanduiding “plattelandswoning” verkrijgen. Deze woningen maken deel uit van het agrarische bedrijf, gelegen aan de Baarloseweg 50b. De betreffende woningen zijn al lang geleden in eigendom afgesplitst van het bedrijf. In deze herziening is eveneens de locatie Baarloseweg 49 opgenomen. In het bestemmingsplan Buitengebied Peel en Maas was aan deze locatie de aanduiding “wonen-plattelandswoning” toegekend. Deze bestemming is destijds niet goedgekeurd waarna aan het perceel bij de reparatieherziening de bestemming “agrarisch –grondgebonden” is toegekend. In de toelichting bij het bestemmingsplan is thans alsnog gemotiveerd dat ter plaatse een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd, zodat aan deze locatie een woonbestemming kan worden toegekend.


    Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan Baarloseweg 49, 50 en 50a te Helden vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.

  10. B.8

    De gemeente Peel en Maas neemt deel aan een zevental samenwerkingsverbanden op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Deze wet biedt gemeenten de mogelijkheid om bij het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling een zienswijze over de ontwerpbegroting naar voren te brengen. Gemeenschappelijke regelingen dienen formeel uiterlijk 15 april hun begrotingen voor volgend jaar aan te leveren bij de deelnemende gemeenten met het verzoek om een zienswijze in te dienen. De RUD is een gemeenschappelijke regeling (GR) tussen alle 15 Noord- en Midden- Limburgse gemeenten en de provincie Limburg. Als regionale uitvoeringsdienst voeren zij taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Voornamelijk op het gebied van milieu. Ze geven advies, houden toezicht en ze delen en ontwikkelen kennis. Vanwege personele omstandigheden heeft RUD-Limburg Noord van hun toezichthouder uitstel gekregen voor deze termijn. Daarom kon de begroting van de RUD Limburg Noord niet worden meegenomen in het gezamenlijke voorstel over de zienswijzen dat in juni door de gemeenteraad is vastgesteld. Inmiddels is de begroting van de RUD Limburg Noord gereed en toegestuurd aan de deelnemende gemeenten. Volgens de nieuwe interne procedure stelt het college een advies over de zienswijze op dat wordt aangeboden aan de gemeenteraad.


    Het college stelt de gemeenteraad voor vast te stellen om geen zienswijze in te dienen over de begroting 2023 van RUD Limburg Noord.

  11. C
    ONDERDEEL C: SLUITING
  12. C.9
    Sluiting