Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad

dinsdag 21 december 2021

19:30 - 23:37
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Burgemeester W.J.G. Delissen-van Tongerlo
Toelichting

Als gevolg van een technische storing is, bij een deel van het debat rond de motie ‘Maasterras De Paort Kessel’, het geluid helaas verloren gegaan. De technische storing trad op direct na de schorsing welke plaatsvond op verzoek van Roel Boots (CDA). Op grond van de beraadslaging voorafgaand aan de schorsing gaf Saskia Vervoort van Lokaal Peel en Maas aan de motie niet meer mee in te dienen. Roel Boots van het CDA gaf aan dat er door het wegvallen van Lokaal Peel en Maas geen meerderheid meer is voor de motie en heeft daarna de motie aangehouden. Boots gaf tevens aan te hopen dat het signaal duidelijk is aangekomen bij het college en dat zij zich alsnog gaat inzetten voor een goede afloop en behoud van het terras voor de Kesselse gemeenschap.

Uitzending

Agendapunten

  1. A
    ONDERDEEL A: VASTE AGENDAPUNTEN
  2. A.1
    Opening
  3. A.2
    Vragenhalfuurtje
  4. A.3
    Vaststelling agenda
  5. A.4
    Mededelingen
  6. A.6

    In verband met de aangescherpte corona-maatregelen, wordt dit agendapunt niet behandeld.

  7. B
    ONDERDEEL B: AGENDAPUNTEN DIE NIET MEER IN DE RAADSVERGADERING BESPROKEN WORDEN; DE ZOGENAAMDE HAMERSTUKKEN
  8. B.8.B

    Bijlagen

  9. B.9

    U kunt de ingekomen stukken raadplegen op ons raadsinformatiesysteem: www.peelenmaas.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad - Kalender van de gemeenteraad - Overzichten - Ingekomen stukken.

  10. B.10

    Er is een kleine groep inwoners met complexe psychische en/of sociale problematiek, waardoor deze inwoners niet in staat zijn om zelfstandig te wonen of hulp nodig hebben bij het zoeken naar een zelfstandige woning. Voor deze groep bestaat binnen de Wmo de maatwerkvoorziening beschermd wonen of de maatschappelijke opvang. De Noord- en Midden-Limburgse gemeenten werken al geruime tijd samen op de Wmo-beleidsterreinen beschermd wonen, maatschappelijke opvang en bemoeizorg & preventie. Op dit moment voert centrumgemeente Venlo deze taken nog centraal uit. Per 1 januari 2022 verandert die regionale samenwerking en gaan we als regiogemeenten sámen de taken uitvoeren op basis van gelijkwaardigheid en financiële solidariteit.
    Het college stelt de gemeenteraad voor het college toestemming te geven om te kunnen besluiten tot:

    • Het toevoegen van een tweede module en wijziging van de Modulaire gemeenschappelijke regeling sociaal domein Limburg Noord, zoals deze komt te luiden na vaststelling van het concept wijzigingsbesluit.
    • In te stemmen met de toetreding van de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Nederweert en Weert tot de Modulaire gemeenschappelijke regeling sociaal domein Limburg Noord met ingang van 1 januari 2022.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  11. B.11

    In 2021 is een inventarisatie gemaakt van de werking van de verordeningen in het sociaal domein. Door de regionale afspraken van het project Sturing en Inkoop, decentralisatie van beschermd wonen en opvang, de invoering van de dorpsvoorziening hulp bij huishouden (Hbh) en verschillende wetswijzigingen, is aanpassing van diverse verordeningen nodig.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    1. De navolgende verordeningen vast te stellen:
      a. Re-integratie Participatiewet gemeente Peel en Maas;
      b. Jeugdhulp gemeente Peel en Maas;
      c. Maatschappelijk ondersteuning gemeente Peel en Maas;
      d. Afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas;
      e. Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Peel en Maas.
    2. De navolgende verordeningen in te trekken:
      a. Re-integratie Participatiewet gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 24 oktober 2017;
      b. Jeugdhulp gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 17 december 2019;
      c. Maatschappelijk ondersteuning gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 15 december 2020;
      d. Afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 24 oktober 2017;
      e. Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 9 mei 2017.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  12. B.12

    Sinds 2015 zijn gemeenten op basis van de Jeugdwet verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en gezinnen, bij het opvoeden en opgroeien. De organisatie van deze ondersteuning is vastgelegd in regionale beleidskaders die inmiddels verlopen zijn. Daarnaast hebben gemeenten sinds 2019 de opdracht gekregen een regionaal beleidsplan op te stellen.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    • Het Regionaal beleidsplan jeugd 2022 en verder vast te stellen.
    • Voor de uitvoering jaarlijks op basis van inwoneraantal een financiële bijdrage te leveren aan het regionaal jeugdbudget voor Noord-Limburg voor transformatie, preventie, vroegsignalering en het versterken van de omgeving.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  13. B.13

    In februari 2021 hebben de regiogemeenten van Noord-Limburg en de provincie Limburg de 1e projectenvelop voor de Investeringsagenda en de 1e tranche Regio Deal vastgesteld. Na vaststelling van de projectenvelop zijn tussen regio en provincie afspraken gemaakt over de uitvoering. Hierbij is besloten de kassiersrol voor de Regio Deal te beleggen bij de provincie en de kassiersrol voor de Investeringsagenda bij de regio. Gemeente Venlo neemt de uitvoering van de kassiersrol van de Investeringsagenda voor haar rekening en verstrekt vervolgens namens de regiogemeenten de subsidie. Om de subsidieverstrekking mogelijk te maken, dienen alle regiogemeenten een gelijkluidende subsidieverordening vast te stellen.
    Het college stelt de gemeenteraad voor de Subsidieverordening Investeringsagenda regio Noord-Limburg vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  14. B.14

    Het takenpakket binnen de Publieke Gezondheid wordt in opdracht van de Rijksoverheid aangepast. Die aanpassingen leiden tot wijzigingen in de begrotingen over het jaar 2021 en 2022 van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (hierna: VRLN). Gelet op het bepaalde in artikel 35 van de Wet gemeenschappelijke regelingen kunnen de raden van deelnemende gemeenten bij het dagelijks bestuur een zienswijze over de voorgenomen begrotingswijzigingen naar voren brengen. Voor elke gemeenschappelijke regeling waaraan de gemeente Peel en Maas deelneemt, kent de raad een raadswerkgroep zienswijze, waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd. De aangeboden (ontwerp) begrotingswijzingen zijn in de betreffende werkgroep besproken. Na consultering van deze werkgroepen is het voorstel om geen zienswijze te geven op de begrotingswijzigingen van de VRLN.
    Het Presidium stelt de gemeenteraad voor af te zien van het geven van een zienswijze op de begrotingswijziging 2021 en begrotingswijziging 2022 van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  15. B.15

    Leden van de gemeenteraad zijn gehouden het algemeen belang te dienen voor alle inwoners. Eenieder kan zich voor vele aangelegenheden tot de gemeente wenden. De gemeente verkeert daarbij vaak in een monopolypositie. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het lokale openbaar bestuur en aan degenen die daarin functioneren. Integriteit is daarvan een wezenlijk onderdeel. Een invulling van de waarden en normen van het gemeentebestuur kan in een gedragscode op schrift worden gesteld en openbaar gemaakt en wordt daarmee transparant en controleerbaar. De voorliggende gedragscode is tot stand gekomen in nauw overleg met de gemeenteraad.
    Het Presidium stelt de gemeenteraad voor:

    • De Gedragscode integriteit gemeenteraad Peel en Maas 2022 vast te stellen volgens bijgevoegd concept.
    • De Gedragscode bestuurlijke integriteit van de gemeente Peel en Maas, vastgesteld op 11 juli 2013 in te trekken.
    • Dit besluit in werking te laten treden op 1 januari 2022.
    • Dit besluit bekend te maken via overheid.nl.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  16. B.16

    Het is gebruikelijk om in het laatste kwartaal van het jaar het tarievenbeleid te behandelen. In het voorstel worden de in de begroting gemaakte afspraken inzake de gemeentelijke belastingen, geconcretiseerd. Het niet doorvoeren van de wijzigingen zou leiden tot een niet-sluitende begroting.
    Het college stelt de gemeenteraad voor de tarieven en bepalingen van de gemeentelijke belastingen te wijzigingen door vaststelling van de volgende verordeningen:
    a. de Legesverordening Peel en Maas 2022;
    b. de Verordening onroerende-zaakbelastingen Peel en Maas 2022;
    c. de Verordening rioolheffing Peel en Maas 2022;
    d. de Verordening reinigingsheffingen Peel en Maas 2022;
    e. de Verordening verblijfsbelasting Peel en Maas 2022;
    f. de Verordening marktgeld Peel en Maas 2022;
    g. de Verordening lijkbezorgingsrechten Peel en Maas 2022;
    h. de Verordening reclamebelasting Peel en Maas 2022.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  17. C
    ONDERDEEL C: AGENDAPUNTEN DIE IN DE RAADSVERGADERING BESPROKEN WORDEN; DE ZOGENAAMDE BESPREEKSTUKKEN
  18. C.17

    Op 20 april 2021 heeft de raad besloten om vanaf 1 januari 2022 te starten met een dorpsvoorziening hulp bij het huishouden (Hbh) voor alle kernen, met uitzondering van kern Baarlo. Voor de uitvoering van dit raadsbesluit zijn een aantal noodzakelijke vervolgstappen genomen. Met behulp van externe adviezen is een analyse gemaakt en is gekeken of deze externe adviezen passen binnen de kernelementen van het raadsbesluit van 20 april 2021, en wat dit betekent voor het tijdspad.
    Het college stelt de gemeenteraad voor de ingangsdatum van de dorpsvoorziening hulp bij het huishouden met maximaal 1 jaar uit te stellen (tot 1 januari 2023) en voor deze duur de pilot algemene voorziening hulp bij het huishouden te verlengen.

    Stemuitslag

    voor 92%
    tegen 8%
    voor
    CDA (9), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (4)
    tegen
    AndersNu (1), VVD (1)
  19. C.18

    Op 15 december 2020 stelde de gemeenteraad de Duurzaamheidsagenda ‘Beleef Samen Duurzaamheid’ vast. Eén van de thema’s in de Duurzaamheidsagenda is Energietransitie. Doelstelling voor deze Energietransitie is ‘Peel en Maas Klimaat en Energieneutraal in 2050’.
    Om invulling te geven aan de doelstelling en aan het uitgangspunt voor Energietransitie is een overgang nodig van aardgas naar duurzame alternatieven voor verwarming (en koeling) van woningen en gebouwen. Deze overgang noemen we de warmtetransitie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de gemeenten de regie voeren bij de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    • De Transitievisie warmte 1.0 vast te stellen.
    • Een bedrag van € 35.000,-- beschikbaar te stellen voor een voucherregeling energiebesparing en deze te dekken uit de algemene reserve.
    • Een uitvoeringskrediet van € 90.000,-- beschikbaar te stellen voor een uitvoeringsplan voor de Transitievisie warmte 1.0 en deze te dekken uit de algemene reserve.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  20. C.19

    Vanuit het accountmanagement Economie kwam het signaal dat onze gemeente behoefte heeft aan ontwikkelruimte voor het MKB. Er zijn geen kavels meer beschikbaar en is zelfs een wachtlijst van (lokale) kandidaten die een nieuw bedrijf willen vestigen, verplaatsen of uitbreiden. Gestreefd wordt om op korte termijn in deze behoefte te voorzien. Maasbree en Meijel zijn prioritaire locaties voor de benodigde uitbreiding vanwege de vraag naar kavels in deze kernen maar ook vanwege de reeds beschikbare grondpositie van de gemeente ter plaatse.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    • Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 220.000,-- voor de oriëntatie- en voorbereidingsfase van het project Uitbreiding bedrijventerrein De Schor 2021 met ontsluitingsweg te Maasbree en dit krediet voor een bedrag van € 120.000,-- te dekken uit de reserve: risico’s grondexploitatie, en voor € 100.000,-- te dekken uit de reserve: fonds infrastructurele werken.
    • Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 100.000,-- voor de oriëntatie-en voorbereidingsfase van het project Uitbreiding bedrijventerrein De Wielen Meijel en dit krediet te dekken uit de reserve: risico’s grondexploitatie.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    AndersNu (1), CDA (10), Lokaal Peel en Maas (7), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)

    Moties

    Onderwerp
    M 01 Meer investeren in ruimte voor lokaal MKB
  21. C.20

    Moties

    Onderwerp
    M 02 Vreemd aan de orde van de dag - Schone lucht in scholen in verband met het coronavirus
  22. C.21

    Moties

    Onderwerp
    M 03 Vreemd aan de orde van de dag - Tijdelijke woningen
  23. C.22

    Moties

    Onderwerp
    M 04 Vreemd aan de orde van de dag - Maasterras De Paort Kessel
  24. D
    ONDERDEEL D: SLUITING
  25. D.23
    Sluiting