Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad

dinsdag 9 november 2021

19:30 - 20:36
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Burgemeester W.J.G. Delissen-van Tongerlo
Toelichting

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen vindt deze raadsvergadering digitaal plaats. Uiteraard wordt de openbaarheid van deze vergadering geborgd door de vergadering live via het raadsinformatiesysteem uit te zenden.

Uitzending

Agendapunten

  1. A
    ONDERDEEL A: VASTE AGENDAPUNTEN
  2. A.1
    Opening
  3. A.2
    Vragenhalfuurtje
  4. A.3
    Vaststelling agenda
  5. A.4
    Mededelingen
  6. A.5
    Spreekrecht
  7. B
    ONDERDEEL B: AGENDAPUNTEN DIE NIET MEER IN DE RAADSVERGADERING BESPROKEN WORDEN; DE ZOGENAAMDE HAMERSTUKKEN
  8. B.8

    U kunt de ingekomen stukken raadplegen op ons raadsinformatiesysteem: www.peelenmaas.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad - Kalender van de gemeenteraad - Overzichten - Ingekomen stukken.

  9. B.9

    Op 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking, waarbij ook enkele nieuwe beleidsinstrumenten hun intrede doen. Participatie is één van de belangrijkste aspecten van de Omgevingswet en kan op vele manieren vorm krijgen. Op 11 februari 2020 is de motie Nooren door de Eerste Kamer aangenomen, waarin is opgenomen dat gemeenten vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet, participatiebeleid moeten vaststellen.
    Het college stelt de gemeenteraad voor het ‘Participatiebeleid Peel en Maas 2021’ vast te stellen

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  10. B.10

    Er is een verzoek ingediend voor de Subsidieregeling Warme sanering varkenshouderij (SRV) voor de locatie Lorbaan 44, 45 en 47 te Grashoek. Dat betekent dat ter plaatse de intensieve veehouderij wordt gesaneerd, stallen waar vee heeft gestaan worden gesloopt en de bestemming ‘intensieve veehouderij’ gewijzigd moet worden in een andere bestemming.
    Het college stelt de gemeenteraad voor het “Bestemmingsplan Lorbaan 44, 45 en 47 Grashoek vast te stellen en geen exploitatieplan en anterieure overeenkomst vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  11. B.11

    Er is een verzoek ingediend voor het vergroten (en vormverandering) van het bouwvlak van het glastuinbouwbedrijf Hefra B.V., gelegen aan de Rootsdijk 4 te Panningen. Het aanwezige bouwvlak is vrijwel volledig benut. Met voorliggend plan wordt het in hoofdzaak mogelijk gemaakt dat er aan de westzijde ruimte ontstaat voor de bouw van kassen.
    Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan “Uitbreiding bouwvlak Rootsdijk 4 en 4a Panningen vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  12. B.12

    De gemeente Peel en Maas is in 2011 toegetreden tot de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (hierna: BsGW). In de raden van een aantal aangesloten gemeenten is de behoefte gesignaleerd om meer inzicht en (financiële) grip te krijgen op BsGW. Dit vormde de aanleiding voor de rekenkamercommissie Peel en Maas om samen met tien andere Limburgse rekenkamer(commissie)s onderzoek uit te laten voeren naar de effectiviteit en kostenefficiëntie van de taakuitvoering/dienstverlening van BsGW.
    De rekenkamercommissie Peel en Maas stelt de gemeenteraad voor:

    • De conclusies en aanbevelingen van het eindrapport rekenkameronderzoek BsGW over te nemen en het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven tot het uitvoeren van de aanbevelingen.
    • Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om de gemeenteraad van Peel en Maas periodiek te informeren over de uitvoering van de onder beslispunt één genoemde aanbevelingen.
    • Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om het eindrapport rekenkameronderzoek BsGW te delen met collega-bestuurders in het Algemeen Bestuur van BsGW en hen daarbij te verzoeken het rapport onder de aandacht van hun (gemeente)raden te brengen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  13. C
    ONDERDEEL C: AGENDAPUNTEN DIE IN DE RAADSVERGADERING BESPROKEN WORDEN; DE ZOGENAAMDE BESPREEKSTUKKEN
  14. C.13

    Onder de huidige wetgeving kan het college uitsluitend een omgevingsvergunning voor een initiatief of (bouw)plan dat in strijd is met het bestemmingsplan verlenen met instemming van de gemeenteraad. Daarover besluit de raad met een zogenoemde ‘verklaring van geen bedenkingen’ (VvGB). Met de invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2022 komt de verklaring van geen bedenkingen te vervallen en krijgt de raad een adviesrecht. De raad moet de categorieën waarvoor een adviesrecht nodig is, expliciet en limitatief aanwijzen vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:
    1. Op basis van toekomstige artikel 16.15a onder b Omgevingswet onderstaande categorieën
        buitenplanse omgevingsplan activiteiten voor adviesrecht van de gemeenteraad aanwijzen:

    • Aanvragen voor de uitbreiding van een intensieve veehouderij met een bouwvlak van meer dan 1,5 hectare.
    • Aanvragen voor de realisatie van een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten boven de 80 personen.
    • Overige aanvragen die niet passen binnen de Omgevingsvisie, een beleidsregel, beleidsnotitie of ander door de raad vastgesteld kader.
      2. Na één jaar de werking van het adviesrecht te evalueren.

    Stemuitslag

    voor 88%
    tegen 12%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), VVD (5)
    tegen
    PvdA/GroenLinks (3)

    Amendementen

    Onderwerp
    A 01 Adviesrecht van de raad onder de Omgevingswet
  15. C.14

    De begroting 2021 is op 10 november 2020 door de Raad vastgesteld. Inmiddels zijn er ontwikkelingen geweest, waardoor de begroting op onderdelen moet worden bijgesteld. De bijstellingsrapportage is het instrument voor de raad om de lopende begroting tussentijds bij te bijstellen. Om een integrale afweging mogelijk te maken worden noodzakelijke bijstellingen zoveel mogelijk in de bijstellingsrapportages verzameld. Jaarlijks worden er twee rapportages opgesteld. Een in het voorjaar en een in het najaar.
    Het college stelt de gemeenteraad voor de bijstellingen in de 2e bijstellingsrapportage 2021 vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  16. C.15

    Gemeente Peel en Maas neemt als lokale overheid deel aan een aantal verbonden partijen en overige samenwerkingsverbanden. Na de installatie van het huidige college hebben college en raad een besluit genomen over de deelname van collegeleden namens de gemeente Peel en Maas aan deze verbonden partijen en samenwerkingsverbanden. De heer W.M.G. (Wim) Hermans maakte onderdeel uit van het college, maar heeft per 1 augustus 2021 vrijwillig ontslag genomen als wethouder. Op initiatief van de fractie CDA heeft de raad op 12 oktober 2021 de heer J.T.M. (John) Timmermans benoemd tot nieuwe wethouder. Deze wisseling in het college maakt dat college en raad een besluit dienen te nemen over de aanwijzing van dhr. Timmermans tot lid van een aantal verbonden partijen en andere samenwerkingsverbanden.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:
    - De aanwijzing van de heer W.M.G. Hermans als lid van de Raad van Toezicht van Stichting Akkoord! po en als plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur van de BsGW in te trekken.
    - De heer J.T.M. Timmermans aan te wijzen als lid van de Raad van Toezicht van Stichting Akkoord! po en als plaatsvervangend lid van het Algemeen Bestuur van de BsGW.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  17. C.16

    Op 4 december 2018 heeft de gemeenteraad de leden van de werkgeverscommissie griffie voor de huidige raadsperiode benoemd. Conform de Verordening werkgeverscommissie griffie, bestaat de werkgeverscommissie uit de fractievoorzitters. In de raadsvergadering van 12 oktober 2021 is de heer J.T.M. (John) Timmermans tot wethouder benoemd. Vanaf dat moment is hij geen raadslid meer. Zijn voorzitterschap van de fractie CDA heeft hij overgedragen aan de heer S.T.H. (Sandy) Janssen.
    Derhalve stelt het Presidium stelt de gemeenteraad voor:
    - De benoeming van de heer J.T.M. Timmermans tot lid van de werkgeverscommissie griffie, voor de raadsperiode 2018-2022, in te trekken.
    - De heer S.T.H. Janssen te benoemen tot lid van de werkgeverscommissie griffie voor de raadsperiode 2018-2022.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (10), Lokaal Peel en Maas (6), PvdA/GroenLinks (3), VVD (5)
  18. D
    ONDERDEEL D: SLUITING
  19. D.17
    Sluiting