Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie

dinsdag 30 november 2021

19:30 - 21:26
Locatie

Digitaal

Voorzitter
Raadslid Vivian Moonen

Uitzending

Agendapunten

  1. A
    ONDERDEEL A: VASTE AGENDAPUNTEN
  2. A.1
    Opening en korte uitleg door de voorzitter
  3. A.2
    Spreekrecht
  4. A.3

  5. B
    ONDERDEEL B: AGENDAPUNTEN TER BESPREKING EN ADVISERING
  6. B.4

    Op 20 april 2021 heeft de raad besloten om vanaf 1 januari 2022 te starten met een dorpsvoorziening hulp bij het huishouden (Hbh) voor alle kernen, met uitzondering van kern Baarlo. Voor de uitvoering van dit raadsbesluit zijn een aantal noodzakelijke vervolgstappen genomen. Met behulp van externe adviezen is een analyse gemaakt en is gekeken of deze externe adviezen passen binnen de kernelementen van het raadsbesluit van 20 april 2021, en wat dit betekent voor het tijdspad.
    Het college stelt de gemeenteraad voor de ingangsdatum van de dorpsvoorziening hulp bij het huishouden met maximaal 1 jaar uit te stellen (tot 1 januari 2023) en voor deze duur de pilot algemene voorziening hulp bij het huishouden te verlengen.

  7. B.5

    Er is een kleine groep inwoners met complexe psychische en/of sociale problematiek, waardoor deze inwoners niet in staat zijn om zelfstandig te wonen of hulp nodig hebben bij het zoeken naar een zelfstandige woning. Voor deze groep bestaat binnen de Wmo de maatwerkvoorziening beschermd wonen of de maatschappelijke opvang. De Noord- en Midden-Limburgse gemeenten werken al geruime tijd samen op de Wmo-beleidsterreinen beschermd wonen, maatschappelijke opvang en bemoeizorg & preventie. Op dit moment voert centrumgemeente Venlo deze taken nog centraal uit. Per 1 januari 2022 verandert die regionale samenwerking en gaan we als regiogemeenten sámen de taken uitvoeren op basis van gelijkwaardigheid en financiële solidariteit.
    Het college stelt de gemeenteraad voor het college toestemming te geven om te kunnen besluiten tot:

    • Het toevoegen van een tweede module en wijziging van de Modulaire gemeenschappelijke regeling sociaal domein Limburg Noord, zoals deze komt te luiden na vaststelling van het concept wijzigingsbesluit.
    • In te stemmen met de toetreding van de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Nederweert en Weert tot de Modulaire gemeenschappelijke regeling sociaal domein Limburg Noord met ingang van 1 januari 2022.
  8. B.6

    In 2021 is een inventarisatie gemaakt van de werking van de verordeningen in het sociaal domein. Door de regionale afspraken van het project Sturing en Inkoop, decentralisatie van beschermd wonen en opvang, de invoering van de dorpsvoorziening hulp bij huishouden (Hbh) en verschillende wetswijzigingen, is aanpassing van diverse verordeningen nodig.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    1. De navolgende verordeningen vast te stellen:
      a. Re-integratie Participatiewet gemeente Peel en Maas;
      b. Jeugdhulp gemeente Peel en Maas;
      c. Maatschappelijk ondersteuning gemeente Peel en Maas;
      d. Afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas;
      e. Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Peel en Maas.
    2. De navolgende verordeningen in te trekken:
      a. Re-integratie Participatiewet gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 24 oktober 2017;
      b. Jeugdhulp gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 17 december 2019;
      c. Maatschappelijk ondersteuning gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 15 december 2020;
      d. Afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 24 oktober 2017;
      e. Bekostiging leerlingenvervoer gemeente Peel en Maas zoals vastgesteld op 9 mei 2017.
  9. B.7

    Sinds 2015 zijn gemeenten op basis van de Jeugdwet verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en gezinnen, bij het opvoeden en opgroeien. De organisatie van deze ondersteuning is vastgelegd in regionale beleidskaders die inmiddels verlopen zijn. Daarnaast hebben gemeenten sinds 2019 de opdracht gekregen een regionaal beleidsplan op te stellen.
    Het college stelt de gemeenteraad voor:

    • Het Regionaal beleidsplan jeugd 2022 en verder vast te stellen.
    • Voor de uitvoering jaarlijks op basis van inwoneraantal een financiële bijdrage te leveren aan het regionaal jeugdbudget voor Noord-Limburg voor transformatie, preventie, vroegsignalering en het versterken van de omgeving.
  10. C
    ONDERDEEL C: SLUITING
  11. C.8
    Sluiting